Tükörbabánk született - Az emberek 0,01%-a él ezzel a különleges mutációval

Amikor alliteráló nevet adtunk a kisfiunknak, azzal viccelődtünk, hogy megalapoztuk a szuperhősi karrierjét, hiszen emiatt gond nélkül beállhat majd az olyan képregénykarakterek mellé, mint Bruce Banner, Peter Parker, Clark Kent vagy Dr. Stephen Strange. Aztán kiderült, hogy egy furcsa véletlen során tényleg sikerült egy kis X-Ment összehoznunk.

tk-hammonds-qjdkjrtednw-unsplash.jpg

Miután megszületett Bocsom, a kórházban a gyermekorvos szinte zavarban volt, amikor közölte velem, hogy adna egy beutalót, amivel mindenképpen és minél előbb kérjünk időpontot a kardiológiára, ugyanis jobb oldalt hallja a fiam szívverését.

Ezen a ponton majdnem felnevettem, ugyanis a férjemnek már gyerekkorában kiderült, hogy kissé középre csúszott a szíve, úgyhogy elkönyveltem, hogy a gyerkőc nem csak külsejében hasonlít megszólalásig az apjára, hanem szó szerint kívül-belül olyan, mint Papabear. Megnyugtattam a doktornőt, hogy valószínúleg Kornélnál is ez a helyzet, de hát természetesen elmegyünk orvoshoz, pláne, hogy egy nem mindennapi esetről van szó, na meg ahogy a dalban is áll, 'a szívvel eléggé vigyázni nem lehet'.

Elmentünk tehát nagy nyugodtan a Bethesda kórház kardiológus professzorához, aki a tapaszok felhelyezése után olyan kitörő lelkesedéssel kémlelte a monitort, mintha nem is a kisbabánk ketyegőjét figyelné, hanem  egy feltörekvő asztrológus lenne, aki éppen kiszúrt egy, még fel nem fedezett csillagot.

"Ugye tudják, hogy nem mindennapi a maguk fia?" - kérdezte.

Az anyai szív persze másképp dobog egy ilyen mondat hallatán, és hát nyilvánvalóan a kisbocs nekem mindenkinél különlegesebb, de nem igazán értettem, hogy az orvosunk hogyan láthatta meg az egyediséget benne csupán az ultrahangos felvétele alapján. Pláne meglepő volt, amikor behívta a fél kórház orvosgárdáját, hogy ezt nézzék meg, mert ilyesmit nem mindennap láthatnak.

"A kisfiuknak Situs Inversus Totalisa van" - szólalt meg végül jelentőségteljesen, némi büszkeséggel is a hangjában. Ha nem ült volna mosoly az arcán, már pánikolni kezdtem volna, hiszen legyünk őszinték, ez így magában akár a krónikus szívizomgyulladás latin megfelelője is lehetne.

A Situs Inversus Totalis azt jelenti, hogy belül minden teljesen tükrözve van a testében. A gyermekorvosnak igaza volt, valóban jobb oldalról hallotta jobban a szívét, de mint kiderült, nem csak az került rossz helyre. A szív mellett a lépe és a gyomra jobb oldalt, míg a mája és az epehólyagja bal oldalt helyezkedik el. De még a belek iránya,  a tüdőlebenyek helyzete és a szív pitvarai is fordítottak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ANESTEZİDENBİRİ (@anestezidenbiri) által megosztott bejegyzés

Azért ez önmagában elég ijesztően hangzik, pláne, hogy korábban nem is hallottunk erről a defektusról, ami nem is csoda, hiszen a világ teljes populációjának csupán 0,01%-a rendelkezik ezzel a különleges mutációval, azaz tízezerből egy embert érint ez az állapot. Szerencsére ténylegesen elég az 'állapot' jelzővel illetni a 'betegség' helyett, ugyanis szerencsére a situs inversussal élőknek általában semmilyen problémát nem okoz a furcsaságuk, bár azért egy kis odafigyelést igényel.

Hiszen vegyünk például egy olyan, teljesen hétköznapinak mondható esetet, hogy vakbélgyulladással kórházba viszik a gyereket. Igen ám, de az orvosnak fogalma sincs róla, hogy az ő esetében ez azt jelenti, hogy a másik oldalon kell felvágni.

Azonnal utánolvastunk, hogy mit lehet tenni ilyenkor, mert sajnos nem mindig foghatjuk a gyerek kezét, és valószínűleg lesz olyan, amikor nélkülünk viszik majd orvoshoz - vagy urambocsá viszi el a mentő.

solen-feyissa-jf5wbv0uvpg-unsplash.jpg

Íme, a tippek, amiket mi kaptunk - hátha valakinek segítenek, akinek szintén tükörbabája született.

1. A TAJ kártyán legyen rajta lemoshatatlan filctollal, hogy Situs Inversus Totalis.

Mi nyomtattunk és lamináltunk saját kártyát, amin pirossal, nagybetűvel rajta van az állapota. Jó ötlet a nagyszülőknek, keresztszülőknek vagy bárkinek, aki sokat vigyáz a gyerekre, is csináltatni egy ilyet, ugyanis ha náluk lesz baja az ifjoncnak, akkor a pánik közepette nekik nem biztos, hogy eszükbe jut szólni, hogy a gyerkőcben minden fordítva van odabent.

2. Karkötő, amin szintén rajta van az állapota.

Ahogy a diabétesszel küzdőknek vagy a penicillinre érzékenyeknek is van egy karkötőjük, amin megtalálható róluk ez az igencsak fontos információ, úgy a situsszal élőknek is érdemes egy ilyen csecsebecsét készíttetni, ha esetleg úgy kerülne kórházba, hogy nincs nála hivatalos irat, ellopták a pénztárcáját vagy bármi ehhez hasonló történne vele.

3. Kártya a pénztárcában.

És ha már a pénztárcáról beszélünk, rengeteg tárcában van egy átlátszó fakkocska, amiben a legtöbben a bérletüket tartják, hogy ne kelljen kikotorni minden egyes alkalommal az azonosító okmányok és törzsvásárlói kártyák rengetegéből. Ilyen esetben viszont célszerű inkább egy hasonló figyelmeztetést tartanunk benne, ami tájékoztatja az orvosgárdát az állapotáról vészhelyzet esetén.

4. Felnőtt korában egy mellkastetoválás.

Ha nem ódzkodunk a tetoválásoktól, akkor szintén érdemes felnőtt korban egy aprócska feliratra benevezni, lehetőleg a szív környékén. Így aztán, ha tényleg minden kötél szakad, és a 25 éves gyermekünk netántán pucéran ébredne az árokban egy átmulatott éjszaka után, akkor is tudni fogják róla a mentősök, hogy mi a helyzet, ha életmentő beavatkozásra kerülne sor.

5. ÉletMentő applikációba való felvitel.

Ezt az applikációt nem csak a situsosoknak, hanem mindenkinek ajánlom, nagyon hasznos kis program, amit ha feltelepítünk a telefonunkra, megoszthatunk benne minden fontos információt az egészségügyi állapotunkra vonatkozóan. Ezen felül segíséget is tudunk kérni életveszély helyzetben, GPS alapon történő helymeghatározással mindössze egyetlen gombra kattintva máris mentőt tudunk hívni, emellett olyan helyzetekben is segítséget nyújt, mint hogy mit tegyünk, ha valaki szívrohamot kapna mellettünk. Szóval célszerű ebbe is felvinni az adatainkat (ez esetben a Situs Inversusra vonatkozóan), hiszen ezt a mentősök azonnal látni fogják a programnak köszönhetően.

Remélhetőleg ebben az új EESZT rendszerben is már olyan gyors és egyszerű lesz hozzáférni az egészségügyi adatainkhoz, hogy a felkészülésarzenál nélkül is értesülni fog a kezelőorvos a beteg állapotáról, de nem árt vigyázni - végső soron mindig kerülhet az ember olyan helyzetbe, hogy éppen se pénztárca, se iratok, se telefon nincs nála, és mondjuk magánál sincs éppen - és akkor nagyon jól tud jönni bármilyen információ, ami miatt nem a rossz oldalon vágják majd fel.

Szóval így történt, hogy a gyerekről kiderült, hogy különlegesebb, mint hittük. Egyelőre várjuk a szupererőket, de szerintem a lézerszem és a repülésre való képessége csak három éves kor körül jön elő. De majd erről is beszámolok.